Ořechový chlebíček

Jistě nemusíme opakovat, že ořechy jsou neuvěřitelně zdravé. Obsahují důležité vitaminy a minerály a mají také vysoký podíl bílkovin a zdravých tuků. Už jste určitě zaslechli i to, že jsou skvělou alternativou sladkostí. Když vás honí mlsná, můžete sáhnout po oříšcích. Můžete po nich sáhnout i v případě, že se rozhodne upéct náš ořechový chlebíček. Upečený je raz dva, krásně voní a s medem je zkrátka neodolatelný.

TIP! Chlebíček doporučujeme podávat s kvalitním medem od našich včel. Skvělé jsou například ty od letošních vítězů soutěže Regionální potravina: Med květový od Františka Vostoupala, Libavský med květový od Dalibora Vranika z Budišova nad Budišovkou, Skaličský med – květový lipový od Jaroslava Juráně ze Včelí farmy Skalička, Včelí med z období květu lípy od Ing. Karla Kolínka nebo BIO med květový od Ing. Dušana Michálka z Kyselky.

Ingredience

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla + máslo na vymazání formy
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 180 g ořechů (vlašské, mandle, lískové)
  • hrst ořechů na posypání
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • med k podávání
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 8

Postup

  • 1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  • 2. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a přidejte k nim rozpuštěné máslo a mléko.
  • 3. Do tekuté směsi přidejte postupně prosetou mouku, ořechy, prášek do pečiva a sůl.
  • 4. Směs vlijte do vymazané formy a posypte ořechy.
  • 5. Pečte dozlatova cca 40 minut. Podávejte s medem.