Rybí polévka
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý…
přečíst
Opečené bramborové škubánky s mletým mákem a tvarohem
Bez tohoto jednoduchého jídla si léto u babičky ani nedokážeme představit – pojďme si připravit škubánky s mákem. Klasický recept, který je neodolatelně chutný a existuje mnoho způsobů, jak si jej připravit. Škubánky je totiž možné připravit kulaté, válcovité, zavinuté, ale také v podobě placiček. Někdo je podává jen tak, někdo je ještě opéká, čímž získají krásnou křupavou chuť. Jsou tak univerzální, že je lze upravovat podle vlastní chuti. Můžete zvolit makovou posypku s cukrem a přidat i tvaroh, který dodá celému pokrmu na svěžesti. Vždy ale nezapomínejte na výběr kvalitních surovin. Ty najdete například díky označení logy kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
A proč se vlastně této bramborové pochoutce říká škubánek? Název pochází od slova „škubat“, což odkazuje na tradiční způsob přípravy, kdy se těsto „škube“ do drobných kousků. Ne všude v Česku však najdete škubánky – v oblasti východních Čech se jim říkalo „trpálky“, na Rožmitálsku „šterc“, na Soběslavsku „šuška“ a v západních Čechách můžeme najít „kucmoch“, či „kucmouch“. Zde se ale také může jednat o na slano připravenou bramborovou placku.
Ingredience
Škubánky
- 1 kg brambor
- 350 g hrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 g sádla
- 150 g mletého máku
- 200 g másla
- 250 g měkkého tvarohu
- sůl
Postup
- 1. Oloupané, nakrájené brambory na kostičky uvaříme v osolené vodě do poloměkka, polovinu vody z uvařených brambor scedíme do misky a necháme bokem.
- 2. Do brambor přidáme hrubou mouku a na mírném plamenu necháme pařit po dobu přibližně 10 min.
- 3. Poté uhněteme v hladké těsto. Podle potřeby můžeme přilévat zbylou vodu z brambor nebo přidat hrubou mouku.
- 4. Z těsta tvarujeme noky (nebo placičky) pomocí lžíce, kterou jsme si omastili v másle nebo sádle.
- 5. Noky poté opečeme do zlatova na sádle.
- 6. Opečené noky posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem, přidáme tvaroh a polijeme rozpuštěným máslem.
Ingredience
Oloupeme brambory
Do brambor přidáme hrubou mouku
Z těsta tvarujeme noky (nebo placičky) pomocí lžíce
Noky poté opečeme do zlatova na sádle.
Další recepty
Rybí polévka
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý…
přečíst