Novoroční čočka

Dodržujete doma vánoční a novoroční tradice? Čočka se podává přímo na Nový rok a díky tomu, že si dopřejete talíř této luštěniny, měly by se vás celý rok držet peníze. I novoroční čočku můžete obohatit o dobrou klobásu, uzené maso, kyselou okurku nebo vařené vejce. Vybírejte si potraviny podle jejich kvalitního složení a původu. Tipy, jak na to, najdete mezi našimi články.

Ingredience

  • 400 g čočky
  • 1 cibule
  • 200 ml vývaru
  • Lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 bobkové listy
  • 2 větvičky tymiánu
  • ½ citronu
  • Sůl, pepř

K podávání

  • Vejce
  • Nakládaná okurka
  • Uzené maso nebo klobása
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Čočku propláchněte a ve vodě nechte bobtnat asi 1 hodinu.
  • 2. Po hodině čočku vařte v osolené vodě do měkka. Poté čočku slijte.
  • 3. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a na rozehřátém sádle osmahněte.
  • 4. Poté cibuli zaprašte moukou a ještě chvíli restujte.
  • 5. Vzniklou jíšku zalijte vývarem, přidejte bylinky a koření a nechte provařit.
  • 6. Asi po 10-15 min vyjměte tymián a bobkový list a vmíchejte čočku.
  • 7. Dochuťe solí, pepřem a citronovou šťávou.
  • 8. Čočku podávejte s vejcem, nakládanou okurkou a uzeným masem.