Mazanec s jogurtem

Věděli jste, že velikonoční mazanec nebo také velikonoční bochník, oblíbené sváteční pečivo ze sladkého kynutého těsta, patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva? Stejně jako nádivka se tradičně připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst. S láskou, mandlemi a rozinkami pečený, jogurtem zjemněný kynutý bochánek nesmí chybět na sváteční tabuli ani letos!

Ingredience

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 120 g másla
  • 30 g droždí
  • 4 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 50 g bílého jogurtu
  • 1 vejce na potření
  • citronová kůra
  • 50 g rozinek namočených alespoň na 15 minut v horké vodě
  • 50 g mandlových lupínků
  • špetka soli
Obtížnost:
Čas přípravy: 90 min.
Porcí: 1

Postup

  • 1. Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
  • 2. Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
  • 3. Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
  • 4. Předehřejte troubu na 200 °C.
  • 5. Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
  • 6. Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
  • 7. Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
  • 8. Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.
Na strouhání doporučujeme kůru z bio citronu se zeleno-bílým znakem BIO, u kterého máme jistotu, že nebyl chemicky ošetřen.