Mandlový koláč s jablky

Milujete lehké a osvěžující moučníky s tenoučkým korpusem, našlehaným tvarohovým krémem, na kterém nesmí chybět nějaké voňavé a příjemně nakyslé ovoce, třeba jablka? Máme pro vás ideální recept.

Ingredience

Na těsto

  • 160 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 110 g másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli

Na náplň

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 smetana ke šlehání (31%)
  • 1 vejce
  • 2–4 lžíce cukru (dle chuti)
  • ½ pytlíku Creme Ole (pudink za studena od Dr. Oetker)
  • 2 jablka
  • citronová šťáva
  • 20 g mandlí na plátky
Obtížnost:
Čas přípravy: 70 min.
Porcí: 8

Postup

  • 1. Smíchejte prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na menší kostky a jako drobenku ho zapracujte s moukou a cukrem.
  • 2. Přidejte vejce a pořádně prohněťte, aby se směs spojila. Vytvořte z těsta hladkou placku, zabalte do fólie a dejte vychladnout do ledničky aspoň na 30 minut.
  • 3. Předehřejte si troubu na 180 °C a koláčovou formu vymažte máslem.
  • 4. Na lehce pomoučeném válu vyválejte z těsta slabší plát a opatrně ho přeneste do vymazané formy. Před pečením korpus několikrát propíchněte vidličkou.
  • 5. Pečte 15 minut, až těsto zezlátne. Vyndejte jej trouby a nechte vychladnout. Troubu zatím nevypínejte a pusťte se do náplně.
  • 6. Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na tenčí měsíčky.
  • 7. Smíchejte tvaroh, smetanu, cukr a vejce. Vzniklou směs utřete do hladka. Pomalu přisypávejte Creme Ole a neustále míchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.
  • 8. Před rozetřením směsi posypte korpus mandlemi. Následně na náplň pokládejte měsíčky jablek.
  • 9. Připravený koláč pečte 20–25 minut na 180 °C.
Jablka pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.