Listové rohlíčky s jablky a ořechy a miskou ovoce

Většina malých školáků neodolá sladkostem, ale i sladké svačiny se dají připravit kvalitně, aby v sobě obsahovaly důležité živiny. Sladké neznamená vždy nutně nezdravé. Klíčové je dodržovat míru a vybírat suroviny s rozvahou a kvalitní. Při výběru je poznáte například podle log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Občasným zařazením sladkého v týdenním rozvrhu nemůžete nic zkazit. Nicméně se doporučuje sladké konzumovat v dopoledních hodinách, kdy je ideální čas pro tělo získat pořádnou dávku energie, aby bylo připraveno na všechny výzvy. Jako sladkou možnost nabízíme perfektní kombinaci sezónních jablek a ořechů v listových rohlíčcích. Jablka jsou nositelem vitamínů a ořechy jsou nutričně vydatné a jsou navíc skvělou potravou pro mozek i nervovou soustavu.

Ingredience

Listové rohlíčky s jablky a ořechy

  • 4 velká jablka
  • 400 g listového těsta
  • 2 vejce
  • 50 g vlašských ořechů
  • 20 g třtinového cukru
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Jablka oloupeme, nakrájíme je na tenké měsíčky a zbavíme jadřinců.
  • 2. Listové těsto rozválíme na tenký obdélník a z něj vykrojíme trojúhelníčky. Trojúhelníčky potřeme vyšlehaným vejcem.
  • 3. Na každý trojúhelníček posypeme nasekanými ořechy a cukrem. Na jeden konec trojúhelníčku umístíme měsíčky jablka. Trojúhelníčky zabalíme do tvaru rohlíčků.
  • 4. Rohlíčky umístíme na vymazaný plech. Předehřátou troubu nastavíme na 180 °C a rohlíčky pečeme cca 25 minut, dokud nebudou zlatavé.
K rohlíčkům doplňte zvlášť na misku sladké ovoce a ořechy k mlsání během celého dne. A pokud budete chtít rohlíčky ozvláštnit, vyzkoušejte k náplni hrušky, švestky či jiné podzimní plody.