Letní salát s hovězími špízy s balkánským sýrem a koprovým dresinkem

Blogerka Martina Hladjuk alias mamachef.cz pro nás v rámci Kvalitní výzvy připravila recept na sezónní salát se špízy z mletého hovězího masa. Podle Martiny jde hlavně o to, že by kvalita měla mít přednost před kvantitou, a také o to, že není jedno, po jakém výrobku v obchodě sáhneme. Martina už delší dobu nezvolila jiné maso než to farmářské nebo v bio kvalitě. „Spousta lidí by mohla mít jako argument cenu. Maso je ale zrovna jednou z potravin, kterou určitě nemusíme konzumovat denně a ani bychom vlastně neměli. Po narození mého syna jsem si zvykla kupovat opravdu kvalitní maso a už jsem tuto myšlenku neopustila. Po BIO výrobcích sahám v obchodě ve více případech. Samozřejmě i já koukám na cenu, ale často lze nákup udělat vyváženě a třeba pořídit i spoustu věcí zvýhodněně. Zeleninu, která se neloupe, se snažím vybírat obezřetněji, než tu, kterou slupky zbavím.“ Zkuste recept od Martiny na jídlo z kvalitních surovin, které se hodí nejen na letní oběd s rodinou nebo přáteli.

TIP! Pokud chcete sehnat opravdu kvalitní mleté hovězí bio maso, doporučujeme zajet na farmu Mitrovský dvůr – Statek Mitrov, a.s. Hotový salát jsme posypali Radonickým balkánem z NĚMCOVY SELSKÉ MLÉKÁRNY RADONICE spol. s r.o., má označení Klasa a moc nám chutnal.


Ingredience

Ingredience na špízy

  • 500 g bio mletého hovězího masa
  • 125 g Radonického balkánu
  • 1 stroužek bio česneku
  • sůl
  • pepř

ingredience na salát

  • 200 g bio pohanky
  • 250 g bio cherry rajčátek
  • 150 g cukrového hrášku
  • 1 bio cuketa
  • 2 střední bio mrkve
  • 75 g polníčku
  • 100 g římského salátu
  • šťáva z bio citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • med
  • za studena lisovaný řepkový olej

Ingredience na dresink

  • 200 g bílého jogurtu
  • čerstvý kopr
  • 1 stroužek bio česneku
  • 2 lžíce za studena lisovaného řepkového oleje
  • pár kapek šťávy z bio citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 40 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Do větší mísy vložte mleté hovězí, rozdrolte balkánský sýr, přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a jeden stroužek utřeného česneku. Vše rukama důkladně propojte a vypracujte.
  • 2. Z tohoto množství směsi vytvarujte 12 šišek, které můžete ihned napíchnout na špízy, nebo je péct jen tak, a špízy vytvořit až po upečení.
  • 3. Masové šišky položte na pekáč vyložený pečicím papírem, přikryjte je a pečte v troubě rozehřáté na 200°C asi 15 minut.
  • 4. Poté je odkryjte, teplotu zvyšte na 220°C a dopečte, aby se na šiškách vytvořila krusta, což trvá asi 5 minut. Nepečte maso déle, aby se nevysušilo. Hovězí maso nemusí být uvnitř úplně udělané, ideálně na medium-well (tedy ještě lehce růžové). Díky tom
  • 5. Pohanku důkladně promyjte studenou vodou a vařte dle návodu na obalu.
  • 6. Zalijte ji 500 ml vody, přidejte sůl, lžičku oleje nebo másla a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut na mírném ohni.
  • 7. Potom pohanku stáhněte, přikryjte pokličkou a nechte asi 20 minut odstát. Během této doby by měla pohanka dojít a vstřebat zbytek vody.
  • 8. Rajčata omyjte, nakrájejte na poloviny a vložte do pekáče stranou řezu nahoru.
  • 9. Zakápněte je olejem, osolte a pečte na 200°C asi 15-20 minut, dokud nezačnou rajčátka měknout a seshora karamelizovat.
  • 10. Důkladně omyjte také cuketu a nakrájejte ji na tenká kolečka a ty pak ještě na poloviny. Nakrájenou cuketu dejte do misky a promíchejte s marinádou, kterou připravíte ze šťávy z 1/2 většího citronu, 2–3 lžic oleje, soli a lžičky medu nebo cukru.
  • 11. Mrkev očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Hráškové lusky propláchněte a osušte.
  • 12. Na pánvi rozehřejte trošku oleje, na kterém opečte mrkvové nudličky dozlatova. Na poslední minutu přihoďte i hráškové lusky a pořádně vše osolte. Římský salát opláchněte a natrhejte na menší kousky. Propláchněte také polníček.
  • 13. Jogurt rozmíchejte ve střední misce s najemno nasekaným čerstvým koprem ve vámi zvoleném množství, utřeném s česnekem a citronovou šťávou. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. TIP: Dresink můžete připravit i ze zakysané smetany nebo z kombinace zakysané
  • 14. Římský salát a polníček promíchejte společně s troškou soli a řepkového oleje. Na talíř vždy položte trochu salátové směsi a několik lžic pohanky.
  • 15. Nahoru položte několik orestovaných hráškových lusků spolu s mrkví a přidejte také několik pečených rajčátek a marinovanou cuketu.
  • 16. Dozdobte koprovým dresinkem a podávejte s hovězími špízy.