Lehké krůtí špízy s paprikovým dipem

Pokud máte rádi opékané nebo grilované maso společně se zeleninou a baví vás jednoduché rychlé recepty, špíz určitě patří mezi vaše oblíbené letní úpravy pokrmů. A nejen vaše, maso „na tyčce“ se opéká všude na světě a známé je nejen jako špíz (z německého slova Spieß), ale také jako ražniči nebo šašlik. Sáhněte po oblíbené flákotě, přidejte cibuli a další oblíbenou zeleninu dle vašeho výběru a nechte si chutnat. A kdyby vás klasická „masová jehla“ omrzela, můžete zkusit vegetariánskou verzi se zeleninou, sýrem nebo ovocem. 

Ingredience

Ingredience

  • 500 g krůtích prsních řízků
  • 200 g cherry rajčátek
  • 2 velké cibule
  • 300 g slaniny nebo špeku
  • hrst hladkolisté petržele
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Ingredience na dip

  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Slaninu nakrájejte na širší plátky, cibuli rozkrájejte na čtvrtiny a rozdělte na jednotlivé plátky.
  • 2. Na kostičky nakrájejte krůtí maso, osolte ho a opepřete.
  • 3. Na špejle napíchejte nakrájené ingredience a rajčata dle chuti.
  • 4. Špízy zakápněte olivovým olejem a dejte do trouby na cca 35 minut na 170 °C nebo na rozpálený gril.
  • 5. Mezitím smíchejte všechny ingredience potřebné na dip, který osolte a opepřete.
  • 6. Špízy podávejte s dipem a posypané čerstvě nasekanou petrželí.
Na špízy jsme použili krůtí řízky z velkoobchodu Zelenka s.r.o., které mají označení Klasa.