Lečo s cherry rajčátky

Kdo by neznal lehké letní jídlo ze zeleniny, které je snadné na přípravu a zároveň velmi chutné? Lečo, jež se připravuje z paprik a rajčat, se v posledních letech objevuje i na menu restaurací a bister. Možná i proto, že rajčata mají Češi čím dál raději. Podle Českého statistického úřadu byla spotřeba rajčat v roce 1992 přibližně 7 kg, v roce 2017 už 11,8 kg! Poslední dobou jsou velmi oblíbená drobná cherry rajčátka, která jsme tentokrát použili i my. TIP! Nezapomeňte si naservírovat tenhle „znovu objevený“ letní recept s oblíbeným pečivem, bez něho by to nebylo ono!

TIP! Opravdu kvalitní šunku nejvyšší kvality seženete u Váhaly (Farmářská šunka nejvyšší jakosti, Myslivecká šunka nejvyšší jakosti, Šunka Mandolína – nejvyšší jakosti) nebo u společnosti MAKOVEC a.s. (Chalupářská šunka nejvyšší jakosti). Všechny mají značku kvality Klasa.

Ingredience

Ingredience

  • 500 g krájených cherry rajčátek
  • 200 g nakrájené šunky nejvyšší jakosti
  • 1 velká cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 4 velká vejce
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvý tymián
  • zelená petrželka
  • sůl
  • pepř
  • špetka cukru
  • oblíbené pečivo
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Na rozehřátém oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibuli se šunkou. Přidejte pokrájené papriky a také osmahněte.
  • 2. Poté přidejte pokrájená rajčata, čerstvý tymián a na mírném plameni duste asi dvacet minut, dokud lečo nezhoustne. Dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru.
  • 3. V misce rozšlehejte vejce s pyré, vmíchejte do horkého leča a nechte prohřát.
  • 4. Podávejte s pečivem, posypané sekanou petrželkou.