Kynuté buchty s makovou a povidlovou náplní

České buchty s povidly jsou pokladem naší kuchyně. Nadýchaná a dozlatova upečená pochoutka přináší radost každému, kdo ji ochutná. Je to symbol nejen naší kuchyně, ale také pohody. Sladká vůně, která provoní celý dům, vás přenese do doby, kdy je naše babičky pekly ve starých pecích. Příprava buchet je ideální při pobytu na chatě, kdy je dostatek času. Tradiční buchty jsou z kynutého těsta, které potřebuje dostatek péče a je důležité jej nechat odpočinout v teple, aby se dostatečně rozvinulo a mohla se vytvořit dobrá struktura a chuť.

Povidla mají dlouhou historii a jsou jedním z nejstarších způsobů, jak konzervovat ovoce. Je možné je připravit z různých druhů ovoce, jako jsou švestky, meruňky, jahody, hrušky, třešně nebo jablka. Tudíž existuje široká škála chutí a textur. V české kuchyni jsou nedílnou součástí tradičních pokrmů a kromě buchet je můžeme najít také na koláčích, v ovocných knedlících nebo v dalších zákuscích. Mají výraznou sladkou chuť, která dodává těmto pokrmům jedinečnou chuťovou dimenzi.

Rodinná zábava: Příprava buchet s povidly na chatě může být také skvělou rodinnou zábavou. Zapojte své děti do procesu tvoření těsta, plnění buchet i zdobení a předávejte tak tradice další generaci.


Ingredience

Buchty

  • 400 ml plnotučného mléka
  • 200 g krupicového cukru
  • 21 g droždí
  • 550 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 žloutek

Na náplň

  • 300 g švestkových povidel
  • 300 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru
  • 20 ml rumu
  • sůl
Obtížnost:
Čas přípravy: 120 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Do 100 ml vlažného mléka přidáme 20 g krupicového cukru, rozdrobené droždí a necháme 15 min. odpočinout.
  • 2. Do mouky přidáme 100 g rozpuštěného másla, špetku soli, 100 g krupicového cukru, žloutek, vzešlý kvásek, podle potřeby mléko a důkladně uhněteme v hladké těsto, které necháme nakynout nejméně hodinu v pokojové teplotě pod utěrkou.
  • 3. Mletý mák uvaříme ve 100 ml mléka, 80 g krupicového cukru do zhoustnutí a necháme vychladnout. Švestková povidla důkladně rozmícháme s rumem.
  • 4. Vykynuté těsto rozválíme asi na centimetr silný plát, ze kterého vykrojíme nožem čtverečky nebo hrníčkem kolečka a na každý kus těsta klademe povidla nebo mák.
  • 5. Těsto s náplní důkladně zabalíme, vytvarujeme buchtu, kterou pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem, přendáme do vymazaného pekáče a necháme dalších 15 min. vykynout.
  • 6. Buchty pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 30 min. do zlatova.
  • 7. Hotové buchty potřeme zbylým rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.