Kuřecí koláč s houbami

Není koláč jako koláč a tento kuřecí můžete servírovat jako hlavní chod. Sdílíte rádi talíř s někým, koho máte rádi? Vyzbrojte se lžícemi a společně se pusťte do horkého koláče přímo z pekáče. Tak se totiž tento kuřecí jí úplně nejlépe. Pokud byste ho ale raději porcovali, počkejte na vychladnutí.

Ingredience

  • 1 lžíce oleje
  • 600 g kuřecích prsou
  • 100 g slaniny v celku
  • 180 g šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g žampionů (nebo jiných oblíbených hub)
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • lžička uzené sladké papriky
  • muškátový oříšek
  • TIP: Pokud jste směs smažili v pánvi, která se smí použít i v troubě, nemusíte směs přelévat do formy na koláč a pečte rovnou v pánvi.
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 6

Postup

  • 1. Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Ty osolte, opepřete a posypte uzenou paprikou.
  • 2. Rozpalte pánev a kuřecí maso na oleji osmahněte dozlatova spolu se slaninou, kterou jste nakrájeli na kostičky.
  • 3. Přidejte šalotky nakrájené na čtvrtiny a očištěné houby nakrájené na plátky. Osolte a opepřete.
  • 4. . Vše zaprašte moukou a ještě chvíli restujte. Poté přilijte vývar a vmíchejte smetanu, přidejte prolisovaný česnek.
  • 5. Do pánve nastrouhejte kus muškátového oříšku a přidejte celé větvičky tymiánu.
  • 6. Vařte, dokud tekutina nezhoustne do krémové konzistence, a poté vyjměte tymián.
  • 7. Kuřecí směs nalijte do formy na koláč (o průměru asi 20 cm) a překryjte listovým těstem. Okraje nedbale zmuchlejte.
  • 8. Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.