Kulajda

Kulajda. To je podle nás jedna z typických chutí prázdnin. Dojít si do lesa na čerstvé houby a potom doplnit síly horkým talířem krémové polévky. Vyzkoušejte náš recept, i když je možná trošku jiný, než ten váš. Víme totiž, že v každé rodině se kulajda dělá jinak.

Ingredience

  • 7 středně velkých lesních hub
  • 30 g másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • Sůl, pepř
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 5 brambor
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Hrst kopru
  • 1 vejce na osobu
  • Ocet
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Očistěte houby a nakrájejte je na menší kusy. V hrnci rozpusťte máslo a krátce na něm houby orestujte spolu s kmínem.
  • 2. Vše zalijte vývarem a přidejte oloupané brambory nakrájené na malé kostičky.
  • 3. Vařte, dokud brambory nezměknou. Poté do hrnce přidejte smetanu, osolte, opepřete a ještě chvíli vařte.
  • 4. Nasekejte kopr a vmíchejte ho do polévky. Poté hrnec odstavte.
  • 5. Ocet nalijte do malého kastrůlku a převařte ho. Poté jeho pomocí dochuťte polévku.
  • 6. Polévku podávejte se zastřeným, nebo jinak upraveným vejcem.