Krémová kuřecí polévka

Pokud si dát něco dobrého na zahřátí, tak jedině misku horké krémové polévky z kuřecího masa a bílého vína. Tomu prostě nemůžete odolat. Ozdobte si jednotlivé porce jedlými květy a zima bude rázem pryč. 

Ingredience

  • 1 kg kuřecích stehen
  • 350 ml suchého bílého vína
  • 2 cibule
  • 4 řapíkaté celery
  • 2 petržele
  • 1 pórek (bílou část)
  • snítka tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 45 g hladké mouky
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • olej
  • TIP: Polévka je nevýrazné barvy a proto můžete jednotlivé porce oživit barevnými jedlými květy
Obtížnost:
Čas přípravy: 80 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté stehna osolte a opepřete.
  • 2. V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm osmahněte dozlatova.
  • 3. Zlatavé maso podlijte bílým vínem a to nechte prudce svařit, aby se vypařil alkohol.
  • 4. Přidejte asi 1,5 l vody a vložte na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu.
  • 5. Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vše osolte.
  • 6. Polévku přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.
  • 7. Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření.
  • 8. Maso oberte a asi 150–200 g vraťte do polévky. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.
  • 9. Smetanu vyšlehejte s moukou a poté ji zamíchejte do polévky.
  • 10. Přiveďte polévku k varu a vařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky vytvořily kousky, můžete polévku ještě rozmixovat.
  • 11. Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do polévky. Poté můžete podávat s čerstvými lístky tymiánu.