Křehké košíčky s čokoládou

Tartaletky nejsou vůbec náročné na přípravu, vypadají báječně a chutnají ještě o něco lépe. Naplnit je můžete v podstatě jakýmkoliv krémem, tvarohem, čokoládou, pudinkem nebo třeba ovocnou želatinou. Pak už jen dozdobit ovocem nebo ořechy a máte hotovo.

Ingredience

Ingredience na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce vody
  • 1 vanilkový cukr

Ingredience na náplň

  • 150 g hořké čokolády
  • 130 ml 30% smetany
  • 20 g másla
  • čerstvé ovoce nebo ořechy na ozdobení
Obtížnost:
Čas přípravy: 35 min.
Porcí: 8

Postup

  • 1. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a uložte na hodinu do lednice.
  • 2. Vychlazené těsto vyválejte (cca na 3 mm) a skleničkou vykrájejte kolečka.
  • 3. Vykrájenými kolečky vyložte formičky na košíčky a propíchejte dno vidličkou.
  • 4. Pečte cca 10 minut nebo dozlatova, při teplotě 180 °C.
  • 5. Připravte si náplň. Přiveďte smetanu k varu a odstavte ze sporáku.
  • 6. Do smetany nalámejte čokoládu a pečlivě míchejte až do rozpuštění. Na závěr vmíchejte máslo.
  • 7. Upečené košíčky po vychladnutí vyjměte z formiček a naplňte je tekutou čokoládou.
  • 8. Hotové košíčky nechte vychladit v lednici a na závěr je dozdobte ovocem nebo ořechy.