Koláč ze zakysané smetany a rajčat

Rajčatová sezona pomalu končí. Letos byla ale obzvlášť úrodná, co říkáte? Pojďte si rajčata užít tentokrát v pečené podobě, ve slaném koláči, který můžete podávat jak k snídani nebo svačině, tak k obědu jako hlavní chod. A pokud už je všechna vaše úroda pryč, vyberte si v obchodě rajčata s označením Klasa, které vám zaručuje tu správnou kvalitu. Koláč můžete doplnit čerstvým zeleninovým salátem. Pro výraznější chuť koláč doplňte vaším oblíbeným sýrem.

Ingredience

Na těsto

  • 280 g hladké mouky
  • 230 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžičky bílého octa
  • 2 lžíce ledové vody
  • Sůl, pepř, tymián

Na náplň

  • 4 vejce
  • Zakysaná smetana (250 ml)
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek
  • Strouhaný tvrdý sýr
  • 4 rajčata
  • Snítka bazalky
  • sůl, pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Z hladké mouky a studeného másla rukama vyvořte sypkou směs.
  • 2. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.
  • 3. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky.
  • 4. Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč o průměru asi 28 cm), překryjte pečícím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem).
  • 5. Těsto vložte do trouby předehřáté na 220°C a předpékejte po dobu 10 minut
  • 6. V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem. Přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku.
  • 7. Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata.
  • 8. Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.