Věnec s makovo-tvarohovou náplní babičky Naděždy
Věnec s makovo-tvarohovou náplní, který připravuje babička Naděžda, je tradiční sladké pečivo, které…
přečíst
Kobližky plněné džemem
Když se zamyslíte nad masopustním receptem, asi vás nenapadne napéct si domácí kobližky. Když ale zapátráte, dozvíte se, že koblihy dříve patřily k masopustu stejně jako koláče k posvícení. V 16. století se masopustu dokonce přezdívalo karneval z Koblihovic. Věděli jste, že Kobližnou nenajdeme jen v Brně, ale i ve slovníku? Slovo kobližný znamenalo labužnický, až prostopášný. Udělejte si domácí kobližky s džemem a užijte si labužnický maso-půst.
Ingredience
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 50 g cukru krupice
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g změklého másla
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 5 lžic rumu
- špetka soli
- 500 ml – 1 l oleje na smažení
- džem na plnění (asi 300 g
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
120 min.
Porcí:
15
Postup
- 1. Do misky rozdrolte droždí a přidejte lžíci cukru. Pomocí vnější strany lžičky droždí s cukrem tak dlouho třete, až bude tekuté.
- 2. Do mísy nasypte mouku a do jejího středu udělejte důlek. Do něj nalijte směs droždí a mléko.
- 3. Vzniklou směs zakryjte utěrkou a nechte 10 minut odstát.
- 4. Máslo vyšlehejte se žloutky, rumem, solí, zbylým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
- 5. Pomocí robotu (nebo měchačky) ze směsi vypracujte hladké těsto. Hněťte asi 10 minut.
- 6. Po uhnětení nechte těsto asi 1 hodinu kynout na teplém místě, zakryté utěrkou nebo potravinovou fólií.
- 7. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučené ploše na placku silnou asi 2 cm.
- 8. Pomocí skleničky vykrajujte kolečka. Ta skládejte na plochu poprášenou moukou a nechte je ještě asi 10 minut vyběhnout.
- 9. V hlubší pánvi rozpalte olej a smažte na něm koblihy z obou stran dorůžova.
- 10. Hotové koblihy nechte chvilku vychladnout, poté je naplňte džemem.
- 11. Pokud nemáte plnicí nástavec, udělejte do boku koblihy dírku třeba vařečkou a poté plňte zdobicím sáčkem.
- 12. Servírujte s čerstvě vyšlehanou šlehačkou.
Nemáte-li k dispozici domácí džem, můžete sáhnout po některém s logem Regionální potravina. Výborné džemy vyrábí Petr Havelka, Viktorie Zemánková, Michaela Naumecová, Jana Kučerová nebo Monika Sušková. Doporučit můžeme i Znojemské mišpule.
Další recepty
Věnec s makovo-tvarohovou náplní babičky Naděždy
Věnec s makovo-tvarohovou náplní, který připravuje babička Naděžda, je tradiční sladké pečivo, které…
přečíst