Jemný cibulový krém s bylinkovými krutony

Mnohými je tento skvělý druh zeleniny trochu opomíjen. Bereme ji jako naprostou samozřejmost. Přesto si bez cibule nedokážeme českou kuchyni představit. Proto jsme se rozhodli jí věnovat větší pozornost tímto skvělým jemným krémem. Během samotného nákupu jednotlivých surovin doporučujeme vybírat ty potraviny, které nesou na svém obalu logo kvality, jakými jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budeme mít jistotu, že kupujeme kvalitní potraviny.

Tip: Na krutony se skvěle hodí starší pečivo. Zkontrolujte pouze, zda není napadené plísní. Pokud je v pořádku, můžeme ho zpracovat na krutony namísto toho, abychom ho vyhodili.

Ingredience

  • 5 ks žluté cibule
  • 0,1 l bílého vína
  • 150 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 3 ks bobkového listu
  • 100 g brambor
  • 0,2 l smetany
  • 2 stonky tymiánu nebo rozmarýnu
  • 4 plátky chleba nebo rohlíku
  • sůl a pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 80 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, orestujeme na 100 g másla do zlatova, přidáme bílé víno, stonek tymiánu a krátce povaříme.
  • 2. Přidáme zeleninový vývar, oloupané a nakrájené brambory na kostičky, česnek, bobkový list, sůl, pepř a vaříme na mírném plameni nejméně 30 minut. Poté přidáme smetanu a vaříme dalších 20 minut.
  • 3. Z polévky vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme a krátce povaříme.
  • 4. Chléb nakrájíme na menší kostičky, osolíme, přidáme zbytek másla a rozmarýnu. Takto připravené krutony pečeme v troubě na 180 °C přibližně 20 minut do zlatova.