Jarní zeleninový vývar s libečkem a kudlásky

Polévka ke snídani, obědu, svačině i večeři? Proč by ne, pokud máte chuť. Náš jarní zeleninový vývar je navíc velmi výživný, proto představuje jedno z nejlepších jídel, která si můžete dopřát. My jsme ho ještě obohatili velmi pestrou škálou zeleniny od kořenové přes květák a pórek až po hrášek. Místo nudliček v něm naberete lžičkou kudlásky, malé nočky z mouky, vejce, soli, pepře, muškátového oříšku a petržele. Doporučujeme vybírat zeleninu od vašich osvědčených farmářů, nebo si nechat poradit značkami kvality, jako je logo Klasa nacházející se na obalech. O to víc se pochutnáte. 


TIP: Chcete-li výraznější chuť vývaru, restujte kořenovou zeleninu na másle. Navíc čistý vývar bez zeleniny můžete zamrazit. Využijete ho později např. do omáček nebo dalších polévek.

Ingredience

Zeleninový vývar

  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření)
  • 50 g řepíkatého celeru
  • 50 g cibule
  • 50 g pórku
  • 10 g listové petržele
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g květáku
  • 100 g cukrového hrášku
  • 50 g libečku
  • sůl, pepř

Kudlásky

  • 1 vejce
  • 70 g polohrubé mouky
  • 5 g listové petržele
  • podle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek
Obtížnost:
Čas přípravy: 90 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a sesbíráme vzniklou pěnu.
  • 2. Přidáme divoké koření a vaříme cca 50 min. na mírném plameni.
  • 3. Vývar přecedíme a nakrájíme kořenovou zeleninu.
  • 4. Do vývaru přidáme pórek, květák, cukrový hrášek, libeček a provaříme cca 10 min.
  • 5. Dochutíme solí a pepřem.
  • 6. V misce rozmícháme mouku s rozšlehaným vejcem, solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasekanou petrželí.
  • 7. Vypracujeme husté těsto, z něhož lžičkou vykrajujeme malé nočky a vkládáme do vroucí osolené vody.
  • 8. Vaříme cca 5 min.