Jablečný štrúdl

Téměř každá rodina má svůj rodinný recept na štrúdl z jablek. Liší se ve způsobu jejich přípravy i ve volbě těsta. My jsme zůstali u klasiky – oblíbeného listového těsta, o to více jsme si ale pohráli s jablky. Nechali jsme je zkaramelizovat společně se skořicí a následně je smíchali s ořechy a rozinkami naloženými v rumu. Na těsto jsme kromě nich přidali ještě nastrouhaný perník. Veškeré použité suroviny jsme vybírali pečlivě, protože jsme chtěli, aby se stal z našeho receptu fenomén. Proto nám s jejich výběrem pomáhaly také značky kvality potravin jako např. Klasa, Regionální potravina a BIO. Ty jsou totiž zárukou, že nám bude chutnat.

Ingredience

Ingredience

  • 1 listové těsto
  • 5 jablek
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g rozinek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 50 g perníku
  • skořice, rum, hrstka hladké mouky
Obtížnost:
Čas přípravy: 70 min.
Porcí: 8

Postup

  • 1. Z cukru uděláme světlý karamel a vložíme do něj na kostičky nakrájená jablka. Přisypeme skořici a vyvaříme šťávu z jablek.
  • 2. Přesypeme jablka a smícháme je s nasekanými ořechy a rozinkami, které byly namočené v rumu. Přidáme vanilkový cukr a vše dobře promícháme.
  • 3. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu do tvaru obdélníku a potřeme ho vejcem.
  • 4. Zastrouháme perníkem a přendáme jablečnou směs na těsto a dobře zabalíme. Celý závin potřeme vajíčkem a můžeme posypat krupicovým cukrem pro křupavý efekt.
  • 5. Závin pečeme na 180 °C cca 25 minut.