Husí kaldoun s restovanou zeleninou

Každá rodina připravuje tuto výbornou polévku trochu jinak a samozřejmě každý recept je vynikající. My vám přinášíme netradiční pojetí této polévky s restovanou zeleninou. Hutná a sytá polévka může být podávána jako hlavní chod a nemusíte mít strach, že budete mít ještě hlad. Suroviny je dobré vybírat s logy kvality. Vhodné je také udělat si výlet na místní farmářský trh a i zde není na škodu vyhledat ty potraviny, které nesou označení kvality. Těmito logy jsou Klasa, BIO nebo Regionální potravina.

Tip: Vnitřnosti, ať už husí, kachní, nebo kuřecí, nepatří v naší kuchyni k nejpoužívanějším druhům masa. A to je veliká škoda. Jakékoliv vnitřnosti jsou nejen levné, ale zároveň jsou plnohodnotným zdrojem mnoha minerálů. Skvěle se k této polévce hodí restovaná drůbeží játra. Játra očistíme a jednotlivé kousky masa vložíme na rozpálenou pánev. Pozor! Játra při smažení „tančí“ neboli poskakují na pánvi a prská olej. Jakmile jsou játra osmažená, vypneme plamen, osolíme a opepříme. Takto připravená játra přidáme na závěr do polévky.

Ingredience

  • 400 g husích nebo kachních skeletů
  • 200 g husích, kachních nebo kuřecích drobů
  • 200 g mrkve
  • 200 g petržele
  • 200 g celeru
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 1 žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml smetany
  • 50 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 5 g listové petržele
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, divoké koření (bobkový list, nové koření, černý pepř)
Obtížnost:
Čas přípravy: 180 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Ze skeletů, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 100 g řapíkatého celeru, listové petržele, cibule a divokého koření založíme vývar, který táhneme na mírném plameni alespoň 2 hodiny. Vývar přecedíme přes jemný cedník a obereme maso ze skeletu.
  • 2. Droby očistíme, uvaříme do měkka v osolené vodě a nakrájíme na menší kousky.
  • 3. Zbytek zeleniny oloupeme, nakrájíme na kousky a orestujeme na troše másla do měkka.
  • 4. Z rozpuštěného másla a hladké mouky připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme vývarem ze skeletů, provaříme alespoň 20 minut, přidáme smetanu, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a do polévky přidáme maso, droby a zeleninu.