Hunc

Všichni milujeme jídla, která jsou snadná, chutná a levná. A pokud jsou navíc regionální, z lokálních surovin a zdravá, je to přesně to, co si rádi uvaříme. Hunc! Že jste o huncu ještě neslyšeli? Recept na zapečené brambory s kroupami pochází z Pojizeří a nejlíp chutná v kombinaci s kysaným zelím, zelným salátem, nakládanou řepou či kyselými okurkami.  

Ingredience

Ingredience

  • 200 g krup
  • 1 kg nových brambor
  • 100 g uzeného špeku nebo slaniny
  • 4 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • čerstvá majoránka
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • nakládané okurky nebo nakládaná řepa
Obtížnost:
Čas přípravy: 75 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Kroupy podle návodu namočte na několik hodin do studené vody a poté důkladně propláchněte.
  • 2. Uvařte je doměkka v osolené vodě se lžící sádla.
  • 3. Ve slupce uvařte brambory a nakrájejte je na plátky.
  • 4. Na pánvi orestujte špek s pokrájenou cibulí.
  • 5. Smíchejte kroupy, brambory, špek s cibulí a přidejte prolisovaný česnek, čerstvou majoránku, sůl a pepř podle chuti.
  • 6. Směs pečte na 180 °C v zapékací míse vymazané sádlem dozlatova zhruba 25 minut.
  • 7. Servírujte s nakládanou řepou nebo okurkami.
Do receptu jsme použili kroupy ječné značky Naděžda Feithová ALFA mlýn a balírna Pouzdřany. Jsou chutné a mají označení Klasa.