Hráškový krém se slaninou

Chutný, snadný na přípravu, pažitkou posypaný a slaninou ozdobený… Hráškový krém po právu patří k nejoblíbenějším polévkám a není třeba dodávat proč! Hrášek navíc obsahuje spoustu vitamínů, ale také velké množství minerálních látek, jako je fosfor, draslík, vápník a hořčík. V květnu začíná hrášková sezóna, tak dobrou chuť! 


Ingredience

Ingredience

  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 2 šalotky
  • bílá část z jednoho pórku
  • 500 g mraženého hrášku
  • 100 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání 33 %
  • 2 lžíce másla
  • 6 plátků slaniny
  • zakysaná smetana k podávání
  • špetka muškátové oříšku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 35 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. V hrnci na rozpuštěném másle orestujte nakrájenou šalotku a pórek.
  • 2. Vsypejte hrášek, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
  • 3. Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
  • 4. Až bude hrášek měkký, stáhněte plamen, přilijte mléko a smetanu. Následně rozmixujte v hladký krém.
  • 5. Polévku můžete přecedit a propasírovat přes jemný cedník.
  • 6. Dozdobte opečenou slaninou na plátky nebo na kostičky a lžící zakysané smetany.
Smetanu jsme zvolili od Moravia Lacto, ale neprohloupíte ani s tou od Bohemilk. Obě totiž mají značku kvality Klasa.