Hovězí vývar se zeleninou a písmenky

Uvařte si pomalu tažený hovězí vývar, který zahřeje u srdce i na jazyku a dokáže vás postavit na nohy, když je třeba! Nic neuspěchejte, příprava silného, voňavého vývaru, který má až léčivé účinky a v mnoha domácnostech představuje tradiční nedělní oběd, vyžaduje několik hodin. Pro výraznější chuť nechte hovězí kosti nejprve upéct. Nudle zase můžete nahradit třeba písmenky, která potěší nejen malé jedlíky.

Ingredience

Polévka

  • 500 g hovězího masa (např. plec)
  • 200 g hovězích kostí (např. morkové nebo oháňka)
  • 1 velká cibule
  • ½ celeru
  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • bílá část pórku
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • snítka tymiánu
  • 1 rajče

další ingredience

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 4 řapíky celeru
  • hladkolistá petržel
  • písmenkové těstoviny
  • sůl
  • pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 180 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Hovězí maso, kosti, mrkev, celer, pórek, petržel a cibuli (rozpůlenou i se slupkou) vyskládejte na plech a na 180 °C nechte opéct dozlatova.
  • 2. Opečenou směs vložte do hrnce, přidejte veškeré koření, asi 3,5 l vody a pomalu přiveďte k varu. Poté sporák stáhněte na nižší teplotu, aby voda jen občas probublala.
  • 3. Takto nechte vývar vařit minimálně 3 hodiny, ale vařte raději déle, aby byl vývar silnější. Během vaření z vývaru sbírejte vzniklou pěnu.
  • 4. Hotový vývar sceďte a zeleninu již dál nepoužívejte.
  • 5. Maso nakrájejte na menší kousky a odložte na později.
  • 6. Čerstvou mrkev, petržel i řapíkatý celer očistěte, nakrájejte a vložte do vývaru. Přiveďte k varu a vařte do změknutí.
  • 7. Polévku dochuťte solí a pepřem a vraťte do ní pokrájené maso.
  • 8. Těstoviny uvařte zvlášť a přidávejte je do každé porce až před servírováním. Každou porci ozdobte čerstvou hladkolistou petrželí.
Jakými písmenky zavařit polévku? Z Rosických bezvaječných těstovin KLASA sestavíte nápis KLASA lusknutím prstu. Zvolit můžete i barevná PÍSMENKA PŠENIČNÁ MIX se značkou Bio.