Hovězí tatarák s topinkami

Jedni ho milují, druzí se mu vyhýbají obloukem. Řeč je o hovězím tataráku s topinkami. U tohoto jídla je více než kdy jindy důležité kupovat suroviny pouze čerstvé a v co možná nejvyšší kvalitě. Pouze poté si můžeme s chutí dopřát tuto skutečnou delikatesu. Suroviny doporučujeme zakoupit s logy kvality, jakými jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Poté budete mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny od prověřených dodavatelů, chovatelů a farmářů. 

Tip: Do hovězího tataráku můžeme přidat i najemno nasekané kyselé okurky, kapary nebo chilli. U tohoto receptu se fantazii meze nekladou. Mnoho kuchařů uvádí, že správně má být maso naškrábané. To je ovšem trochu pracné a tak postačí maso umlít nebo rozmixovat. Maso je také možné nakrájet na velice malé kostičky (zhruba 5 × 5 milimetrů).

Ingredience

Ingredience

  • 600 g hovězí svíčková / hovězí zadní
  • 1 žlutá cibule
  • 4 žloutky
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžička nepálivé mleté červené papriky
  • 1 lžička kečupu
  • Podle chuti sůl, pepř, drcený kmín
  • 12 krajíců chleba
  • 0,3 l oleje nebo sádla
Obtížnost:
Čas přípravy: 30 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Hovězí maso důkladně očistíme, nameleme nebo naškrábeme nožem na jemno, případně rozmixujeme.
  • 2. Do masa přidáme na jemno nasekanou cibuli, žloutky, hořčici, worcesterskou omáčku, mletou papriku, kečup, sůl, pepř a mletý kmín. Vše důkladně promícháme a ochutnáme.
  • 3. Takto připravený hovězí tatarák dáme vychladit do lednice minimálně na 30 minut.
  • 4. Krajíce chleba osmažíme na rozehřátém oleji nebo sádle do zlatova.
  • 5. V případě, že nechceme smažit, můžeme opéct topinky na sucho v předehřáté troubě. Troubu si předehřejeme na 200 °C a topinky pečeme zhruba 8 minut do zlatova.