Hovězí guláš s karlovarským knedlíkem

Naprostá klasika tradiční české gastronomie. U tohoto pokrmu ale více než u jakéhokoliv jiného platí, že 10 kuchařů připraví 10 různých gulášů. Náš recept jsme připravili netradičně s karlovarským knedlíkem. V mnoha restauracích a domácnostech se hovězí guláš podává s houskovým nebo kynutým knedlíkem. Ten karlovarský ale patří mezi gurmánské zážitky, a tak si jej společně uvaříme. Stále máme na paměti výběr kvalitních surovin, protože jejich kvalita se odráží od výsledné chuti. Pomoci nám s výběrem mohou loga kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Tip: Omáčku můžeme zhruba 15 minut před koncem vaření zahustit syrovým nastrouhaným bramborem nebo chlebem. Na ozdobu můžeme použít na kolečka nakrájenou červenou cibuli nebo čerstvý nastrouhaný křen. 

Ingredience

Ingredience

  • 800 g hovězí kližky
  • 800 g žluté cibule
  • 80 g červené mleté papriky
  • 80 g rajského protlaku
  • 6 ks stroužků česneku
  • 20 g drceného kmínu
  • 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 0,3 l černého piva
  • 10 g majoránky
  • 0,2 l oleje na smažení
  • podle chuti sůl, pepř
  • 10 ks rohlíků nebo toastového chleba
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • 20 g listové petržele
  • 100 g másla
  • půl čajové lžičky muškátového květu
Obtížnost:
Čas přípravy: 120 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme do hněda. Přidáme nakrájené maso na kostky a orestujeme. Dále přidáme mletou papriku a rajský protlak a znovu krátce orestujeme. Nyní zalijeme vývarem, černým pivem a přidáme prolisovaný česnek, kmín a sůl.
  • 2. Guláš vaříme na mírném plameni za občasného míchání a dolévání vody. Vodu přiléváme pouze tehdy, když se guláš začíná přichytávat ke dnu hrnce, a vždy jen trošku. Nikdy ale nesmí plavat ve vodě!
  • 3. Takto vaříme guláš do změknutí masa. Na konec přidáme majoránku a znovu krátce provaříme.
  • 4. Rohlíky nebo toastový chléb nakrájíme na kostičky a dáme do trouby na 180 °C na přibližně 8 minut a následně necháme vychladnout. V mezičase si oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  • 5. Do rohlíků nebo toastového chleba přidáme mléko, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, sníh z bílků, muškátový květ, sůl, pepř a vše důkladně promícháme.
  • 6. Z hotové směsi vytvoříme váleček, vložíme do potravinářské folie a ještě několikrát zarolujeme. Potravinářskou folii pořádně utáhneme z obou konců. Takto připravené knedlíky vaříme na páře přibližně 35 minut.