Houbový krém se sýrovo-šunkovými knedlíčky

Houbový krém s knedlíčky? Že jste ještě tuto kombinaci nevyzkoušeli? Teď je ta správná chvíle. Houbové aroma a kuřecí vývar k sobě perfektně ladí. Sýrovo-šunkové knedlíčky jsou pak pomyslnou třešinkou polévky.

Ingredience

Polévka

  • 400 g hub (hříbky, žampiony nebo podobné druhy hub)
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • olej
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 600 ml vývaru
  • 250 ml 30% smetany
  • sůl, pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • hladkolistá petržel

Knedlíčky

  • 1 šalotka
  • 25 g másla
  • 2 lžíce smetany
  • 1 rohlík
  • 1 vejce
  • 50 g eidamu v celku
  • 2 plátky šunky
  • lžička nasekané petržele
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce strouhanky
Obtížnost:
Čas přípravy: 40 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Houby očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Nechte ji zesklovatět na rozpuštěném másle, do kterého vmíchejte trochu oleje.
  • 2. Do hrnce přidejte houby, kmín a vše orestujte. Zaprašte houby moukou, promíchejte a po chvilce vlijte do hrnce vývar. Osolte, opepřete a vařte asi 20 minut. Poté vše rozmixujte.
  • 3. Do rozmixované polévky přidejte smetanu a ještě 10 minut provařte. Vmíchejte nasekanou petržel.
  • 4. Připravte knedlíčky: šalotku oloupejte, nasekejte nadrobno a osmahněte na rozpuštěném másle.
  • 5. Rohlík nakrájejte nadrobno a zalijte ho smetanou a rozšlehaným vejcem. Nastrouhejte sýr a šunku nakrájejte na malé kousky. Vše vmíchejte k rohlíku. Osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a přidejte nasekanou petržel.
  • 6. Vmíchejte strouhanku a nechte těsto pár minut odstát. V případě potřeby jej můžete naředit smetanou, nebo zahustit další strouhankou. Z těsta tvarujte knedlíčky a ty 3–5 minut provařte ve vroucí vodě. Poté je podávejte v krémové polévce.