Grilovaný květák s lískovými ořechy a vinným octem

Nemusíte být vegetariáni, abyste si pochutnali na našem grilovaném květáku s praženými lískovými ořechy a zálivkou z vinného octa. Už jste spolu někdy tyto chutě zkoušeli? Věřte, že spolu perfektně ladí. Což ovšem nejlépe poznáte, až si tuto oblíbenou košťálovou zeleninu ugrilujete a dochutíte zbylými surovinami. Nejenže uspokojíte svůj mlsný jazýček, ale současně doplníte řadu potřebných látek, kterými se květák pyšní. Jedná se např. o vlákninu, vitaminy (C, B, K, E), minerály (vápník, draslík) a kyselinu listovou.

Ingredience

Ingredience

  • 1 ks větší květák
  • 100 g lískových ořechů
  • 50 ml vinného octa
  • 2 lžičky hořčice
  • 100 ml oleje z lískových ořechů
  • sůl, pepř, med
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Květák rozdělíme na čtyři části. Květák osolíme, opepříme, polijeme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme na mírném žáru do měkka cca 30 minut.
  • 2. Mezitím opražíme půlky lískových ořechů v sítku.
  • 3. Zálivku na květák vyrobíme za pomoci hořčice a octa. Dobře promícháme a pak pomalu přiléváme olej tak, aby vznikla emulze. Dochutíme solí, pepřem a medem.
  • 4. Grilovaný květák přelijeme zálivkou a posypeme praženými ořechy.