Gratinované brambory s tymiánem

Pokud věnujeme bramborám lehkou péči, můžeme z nich vytvořit naprosto skvělý pokrm, kterým potěšíme celou rodinu. Tentokrát si připravíme gratinované brambory s tymiánem. Takto připravené brambory můžeme použít jako hlavní chod, ale třeba také jako přílohu. Při výběru suroviny v obchodě doporučujeme hledat ty, které nesou některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní potraviny.

Tip: Pokud nám zbude pár oloupaných brambor, je veliká škoda je vyhazovat. Nakrájíme je na malé kostičky a v osolené vodě uvaříme do poloměkka. Scedíme a přidáme na pánev. Zakápneme trochou olivového oleje, přidáme prolisovaný česnek, zbytek tymiánu a smažíme do zlatova. Takto připravené a vychladlé brambory můžeme přidat například do salátu. 

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 0,5 l smetany
  • 3 stroužky česneku
  • 1 stonek tymiánu
  • 80 g parmazánu
  • 20 g másla
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 80 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky a smícháme je se smetanou, prolisovaným česnekem, na jemno nasekaným tymiánem, parmazánem, solí, pepřem a přidáme špetku muškátového oříšku.
  • 2. Do předem vymazaného pekáčku přendáme brambory a pečeme v troubě na 165 °C zhruba 50 minut, dokud nejsou brambory měkké.