Domácí paštika s jablky

A paštiku máte domácí? Až se vás hosté zeptají, můžete hrdě odpovědět, že ano. U paštiky se oceňuje nejen její jemnost, ale i komplexnost chutí. Že jste ještě tuhle delikatesu nikdy nezkoušeli připravit? Všechno je jednou poprvé.

Ingredience

  • 500 g kuřecích jater
  • 200 ml bílého vína
  • 100 ml smetany
  • 250 g slaniny
  • 1 jablko
  • ½ cibule
  • sůl, pepř
  • 2 bobkové listy
  • hrst vlašských ořechů
  • máslo
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Slaninu a cibuli nasekejte nadrobno.
  • 2. Játra očistěte a nakrájejte na kostičky.
  • 3. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm slaninu s cibulí. Poté vmíchejte jablka a ještě krátce restujte.
  • 4. Do pánve přidejte játra a vše společně osmažte. Poté směs podlijte vínem, přidejte bobkový list, osolte, opepřete a nechte vařit, dokud se víno nezredukuje a nevypaří se alkohol.
  • 5. Směs podlijte troškou vody a nechte ještě pár minut dusit pod pokličkou, aby játra dostatečně změkla.
  • 6. Vyjměte bobkový list a vše rozmixujte tyčovým mixerem. Vmíchejte smetanu a nahrubo nasekané ořechy
  • 7. Paštiku nalijte do formy a její povrch zalijte rozpuštěným máslem.
  • 8. Uložte přes noc do lednice, kde nechte paštiku ztuhnout.