Domácí horká čokoláda se skořicí a šlehačkou

Horké nápoje patří k vánoční atmosféře stejně jako cukroví nebo adventní věnec se svíčkami. Společně si připravíme pravou domácí horkou čokoládu. Nebojte se, nejedná se o žádný složitý recept. Naopak, je to až překvapivě snadné.

Základem horké čokolády je nepřekvapivě kvalitní čokoláda. Vybírejte tu s obsahem kakaa nad 60 %. Další důležitou složkou je smetana. Věděli jste, že aby se smetana mohla nazývat smetanou, musí být vyrobena z mléka a musí obsahovat nejméně 10 % tuku? Smetana také před prodejem prochází tepelným ošetřením, které má za úkol zničit nežádoucí mikroorganismy. Jedná se o metodu pasterace nebo je využívána metoda UHT (ultra tepelné ošetření). Jde o šetrné ošetření a přináší lepší zachování chuti i výživových hodnot. Pasterovaná smetana se zpravidla uchovává v teplotě od 4 °C do 8 °C, zatímco trvanlivou smetanu ošetřenou metodou UHT je možné skladovat až do 24 °C. Při výrobě domácí šlehačky na ozdobení vybírejte smetanu, která obsahuje více než 30 % tuku a před šleháním nezapomeňte, že je nutné trvanlivou smetanu předem vychladit, nejlépe při teplotě 8 °C po dobu 24 hodin. A také při nákupu zbystřete, pokud uvidíte na výrobku pojem „šlehačka“, ten u nás není legislativně chráněný a bývá často nepostižitelně zneužíván výrobci imitací smetany. S hledáním nejkvalitnější smetany vám pomohou loga kvality uvedená na obalech – například Klasa, Regionální potravina, nebo BIO.

Tak se pojďme pustit do receptu. Horká čokoláda po odpolední sáňkovačce nebo koulovačce děti zahřeje i potěší. Připravte si větší zásoby čokolády, protože tento horký nápoj si zamilují i dospělí.  

Ingredience

Horká čokoláda

  • 300 g čokolády s obsahem kakaa nad 60 %
  • 1,5 l smetany
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 0

Postup

  • 1. 1 l smetany spolu s cukrem a skořicí pomalu zahříváme a důkladně mícháme s kousky rozlámané čokolády do úplného rozpuštění (čokoládu můžeme naředit mlékem, kdyby byla moc hustá).
  • 2. Zbytek smetany vyšleháme do šlehačky a poklademe na horkou čokoládu.