Chřestový salát se slaninou a sázeným vejcem

Gurmáni jsou nadšení, chřestová sezóna je v plném proudu! Proto by byl hřích nezahrnout ho do nějakého lákavého receptu. Tato zelenina je plná vitaminů a minerálů (C, E). Přináší našemu organismu řadu benefitů. Chřest je skvělou alternativou pro všechny, kteří moc nevyhledávají zeleninu a současně mají mlsný jazýček. My jsme ho využili v našem salátu. Ale nenechte se mýlit. I když se jedná o salát, najdete v tomto pokrmu plnohodnotný oběd nebo večeři.

Tip: Věděli jste, že z plátku kvalitní slaniny získáte pěknou dávku energie? A když sáhnete po libovějším kousku, doplníte svému organismu dokonce plnohodnotné bílkoviny a minerály ze svaloviny ve snadno využitelné formě.

Ingredience

Ingredience

  • 250 g zeleného chřestu
  • 100 g kvalitní slaniny
  • hrst čerstvého špenátu
  • 6 ředkviček
  • 2 vejce
  • 40 g tvrdého sýra
  • 1 den starý rohlík nebo houska
  • 60 ml olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
Obtížnost:
Čas přípravy: 30 min.
Porcí: 2

Postup

  • 1. Chřest očistěte a jeho konce zkraťte asi o 3 cm. Poté ho oloupejte v dolní třetině.
  • 2. Dejte ho pouze na 1 minutu do vroucí osolené vody a po vyjmutí ihned zchlaďte pod studenou vodou.
  • 3. Chřest osušte a dejte do mísy, ve které ho promíchejte s pokrájenými ředkvičkami a špenátovými listy.
  • 4. V troubě předehřáté na 180 stupňů si opečte plátky slaniny a pečivo pokrájené na kostičky.
  • 5. Na dresink smíchejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a zalijte jím připravenou zeleninu.
  • 6. Servírujte s opečenou slaninou, krutony, zastrouhané sýrem a se sázeným vejcem, které připravte na kapce oleje a osolte.