Celerová polévka s jablkem

Znáte zaručený recept na to, jak se hravě vypořádat s náladou sychravých dnů? Zkuste poctivou porci horké polévky, ta zaručeně rozzáří celý váš den! Máme pro vás tip. Tento měsíc pro vás Jirka a Marika z blogu Kitchen story nachystali recept na lahodnou celerovou polévku s jablky, která zahřeje tělo a povzbudí mysl – na podzim ideální.

Ingredience

  • 1 menší celer (cca 400 g)
  • 1 jablko
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 5 snítek tymiánu
  • 1 cibule
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 800–1000 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • 50 ml smetany
Obtížnost:
Čas přípravy: 50 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vymažte olejem.
  • 2. Celer a jablko očistěte a nakrájejte na kostky velké přibližně 2 × 2 cm. Nakrájené kousky přendejte na plech, osolte a dobře promíchejte. Přidejte 3 snítky tymiánu a vložte do trouby.
  • 3. Pečte, dokud celeru a jablku nezačnou hnědnout okraje, bude to trvat asi 30 minut.
  • 4. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V hrnci nechte rozpálit lžíci oleje a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte dozlatova.
  • 5. Do hrnce k cibuli přidejte upečený celer s jablkem, zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Přilijte ¾ vývaru, lístky ze dvou snítek tymiánu, sůl, čerstvě mletý pepř a přiveďte k varu.
  • 6. Hrnec odstavte z plotny a pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku dohladka. Pokud je polévka moc hustá, přilijte zbytek vývaru a dobře promíchejte.
  • 7. Každou porci na závěr ještě vylepšete lžící smetany. Polévku nejen krásně zjemní, ale docílíte tak i sametovější chuti.