Brokolicový krém s krutony

Polévka, ze které vedle brokolice s každým soustem ucítíte v ústech svěžest, čerstvost a příchod léta. To všechno v sobě skrývá tento brokolicový krém, a proto je doslova radost jej připravovat. Je navíc velmi výživný a sytý. Pyré, které obsahuje veliké množství zeleniny v podobě čerstvé brokolice, brambor, cibule a česneku, jsme zjemnili kvalitní smetanou. Zeleninu doporučujeme vždy vybírat s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina

Tip: Košťál z brokolice není třeba vyhazovat. Doporučujeme oloupat tvrdou slupku a nakrájet na kostky. Ty přidáme ke zbytku brokolice v hrnci a společně povaříme. Základní zeleninový vývar si můžeme připravit dopředu. Kořenovou zeleninu dle vlastního výběru vložíme do hrnce a zalijeme vodou, jako když chceme vařit polévku. Lehce osolíme a vaříme přibližně 45 minut.


Ingredience

Ingredience

  • 500 g čerstvé brokolice
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 žlutá cibule
  • 100 g másla
  • 250 ml smetany 30%
  • 200 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • podle chuti sůl, pepř
  • 4 krajíce toastového chleba
Obtížnost:
Čas přípravy: 50 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Cibuli nakrájíme na jemno a v hrnci zpěníme na másle. Do hrnce dále přidáme očištěnou brokolici s košťálem.
  • 2. Oloupeme a na kostky nakrájíme brambory, očistíme česnek a společně přidáme k brokolici.
  • 3. Veškerou zeleninu zalijeme zeleninovým vývarem a smetanou.
  • 4. Vaříme na mírném plameni přibližně 35 minut.
  • 5. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a krátce povaříme.
  • 6. Dochutíme solí a pepřem.
  • 7. Krajíce toastového chleba nakrájíme na kostičky a na sucho opečeme v troubě na 200 °C přibližně 8 minut do zlatova.