Bramborové lupínky a čerstvá zelenina s variací dipů

Chcete se zavděčit dětem? Připravte jim domácí brambůrky! A když jim k tomu přihodíte i „homemade“ dipy a nenápadně jídlo proložíte nakrájenou zeleninou, budou všichni naprosto spokojeni. U tohoto pokrmu popusťte uzdu své fantazii a pohrajte si se servírováním. Ať jí o něco dřív oči než ústa. Vytvarujte z brambůrek, okurky, papriky, rajčat, mrkve, řapíkatého celeru i dipů malá umělecká díla, kterým neodolá ani ten největší škarohlíd. 

Tip: Pokud je to možné, kupujte si brambory k rychlé konzumaci. Tedy v případě, že nemáte temný prostor o stabilní teplotě kolem 4 až 5 °C (s vlhkostí kolem 80 %). Jinak hrozí, že začnou klíčit, což může být pro člověka nebezpečné. Obezřetné by měly být hlavně těhotné.

Ingredience

Ingredience

  • 400 g brambor
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 3 mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 okurka
  • 1 žlutá paprika
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na řepový dip

  • 2 menší předvařené řepy
  • 200 g zakysané smetany (12%)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na koprový dip

  • hrst čerstvého kopru
  • 200 g zakysané smetany (12%)
  • 1 šalotka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na rajčatový dip

  • 3 velká rajčata
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 lžička sušené pažitky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 35 min.
Porcí: 8

Postup

  • 1. Brambory nakrájejte na tenké plátky, propláchněte je vodou a osušte. Promíchejte je v míse s olivovým olejem, kmínem, solí, pepřem a sušeným česnekem.
  • 2. Rozprostřete na plech na pečicí papír a pečte v troubě dozlatova cca 30 minut. Poté dejte na papírovou utěrku pro odsátí přebytečného oleje.
  • 3. Zeleninu pokrájejte na špalíčky nebo proužky.
  • 4. Na řepový dip rozmixujte společně všechny ingredience.
  • 5. Na koprový dip smíchejte posekaný kopr a pokrájenou šalotku se smetanou a ochuťte solí a pepřem.
  • 6. Na rajčatový dip rozmixujte všechny ingredience dohladka.