Věnec s makovo-tvarohovou náplní babičky Naděždy
                                                
                                                
                                                    Věnec s makovo-tvarohovou náplní, který připravuje babička Naděžda, je tradiční sladké pečivo, které…
                                                
                                                přečíst
                                            
                                        
                                    
                        Bramboráčky na sádle, čerstvé křenové zelí, smažená cibulka
Jaké plodiny a druhy zeleniny se vám vybaví jako první, když se řekne podzim? Nejspíš budou ve vašem výběru brambory, zelí a cibule. Pro podzimní měsíce není snad typičtější zeleniny. Tak proč si z ní nepřipravit skvělý pokrm? Zeleninu, pro kterou si půjdete do obchodu, doporučujeme vždy vybírat s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina.
Tip: Slupky z brambor je škoda vyhazovat. Po důkladném umytí a zbavení nečistot je můžeme usmažit na oleji a máme bramborové lupínky. Pokud volíme zdravější variantu, připravíme lupínky v troubě. Po osmažení či upečení lupínky osolíme a okořeníme dle chuti.
Ingredience
- 700 g brambor
 - 4 stroužky česneku
 - 200 g sádla
 - 2 vejce
 - 100 ml mléka
 - 120 g hladké mouky
 - 1 hlávka bílého zelí
 - 300 g žluté cibule
 - 100 g čerstvého křenu
 - 0,1 l vinného bílého octa
 - 50 g krystalového cukru
 - 1 polévková lžíce majoránky
 - Sůl a pepř
 
                        Obtížnost:
                            ⬤
                            ⬤
                            ⬤
                    
                    
                        Čas přípravy:
                        80 min.
                    
                    
                        Porcí:
                        4
                    
                Postup
- 1. Jednu třetinu oloupaných brambor nastrouháme na hrubém struhadle. Zbylé dvě třetiny brambor nastrouháme najemno. Z brambor důkladně vymačkáme přebytečnou vodu.
 - 2. Přidáme prolisovaný česnek, vejce, mléko, 120 g hladké mouky, majoránku, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. V pánvi rozehřejeme sádlo a jednotlivé bramboráky smažíme do zlatova.
 - 3. Bílé hlávkové zelí očistíme a nakrájíme najemno. Zelí promícháme s nastrouhaným křenem, 50 g nakrájené cibule, octem, solí, pepřem, cukrem a necháme odležet.
 - 4. Zbylou oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, obalíme ve zbytku hladké mouky a usmažíme na sádle do zlatova.
 
                    Další recepty
                                            
                                                
                                                    Věnec s makovo-tvarohovou náplní babičky Naděždy
                                                
                                                
                                                    Věnec s makovo-tvarohovou náplní, který připravuje babička Naděžda, je tradiční sladké pečivo, které…
                                                
                                                přečíst