Brambory – prosté, výživné a maximálně využitelné

Brambory – prosté, výživné a maximálně využitelné

03. 02. 2020

Brambory jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě a zároveň levným zdrojem energie a nutričně významných látek.

Čerpáme z nich asi 14 % pokrmové energie. Jsou bohaté na minerály, vitaminy, bílkoviny a jsou téměř bez tuku. Hlíza bramboru obsahuje podle odrůdy, termínu sklizně i délky a způsobu skladování asi 20 % sušiny a 80 % vody. Sušinu tvoří zejména sacharidy (11–18 %), dusíkaté látky (2 %) a minimum tuků (0, 1 %).

Brambory používáme nejčastěji jako přílohu, ale i jako hlavní jídlo. Konzumujeme je vařené ve vodě nebo páře, ve slupce i po oloupání nebo jako kaše, šťouchané brambory, bramborové knedlíky či jako hlavní součást bramborového salátu. Jíme je i dušené v malém množství vody, pečené celé i krájené, zapékané a smažené na tuku jako hranolky, vlnky, americké brambory se slupkou, lupínky nebo bramboráky (strouhané). Přidáváme je do polévek a upravujeme je i nasladko v podobě moučníků či dezertů. Zdaleka není možné vyjmenovat všechny kombinace a způsoby přípravy brambor, což také svědčí o jejich vysoké oblibě.


V této sérii si můžete přečíst