Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?
03. 02. 2020
Pro lepší orientaci kupujících bylo zavedeno značení konzumních hlíz podle varných typů. V zásadě rozeznáváme tři základní typy – salátové, přílohové, nebo na výrobu kaší či knedlíků, a lze se tak lépe rozhodnout pro nákup brambor podle účelu využití v kuchyni. Důležité je také individuální posouzení konzumentem. Například na severu Moravy mají v oblibě silně moučnaté odrůdy, stejně tak i téměř v celém Polsku. U nás a v Německu se většinou preferuje lojovitá žlutá dužnina, přičemž Angličané a Italové upřednostňují bělomasé odrůdy. V Maďarsku mají oblibu v odrůdách s červenou slupkou, i když z hlediska vnitřní kvality to žádný význam nemá.
Druhy brambor
Varný typ A
Jedná se o pevné a masité hlízy, které i po uvaření zůstávají pevné a tuhé. Skvěle se hodí pro vaření ve slupce. Kromě úpravy brambor „na loupačku“ je jich nejběžnějším využitím použití do salátů..
Varný typ B
Tento typ patří k nejčastěji využívaným pro svou univerzálnost. Obsahuje větší množství škrobu než typ A a není tak pevný. Proto jej nejčastěji využíváme na přílohy, ale také do polévek nebo na smažení.
Varný typ C
V tomto třetím typu je již množství škrobu značné, proto se také po uvaření rozpadají. Tato jejich vlastnost se nám však hodí při výrobě kaší, bramboráků a bramborového těsta.
Nové brambory
Nové brambory se většinou nerozlišují varným typem, ale jsou nejblíže k typu A, a to nejen díky hladké slupce, ale i dužině. Tyto brambory se skvěle hodí pro přípravu ve slupce, kterou je možné také konzumovat.
Odrůdy s červenou barvou slupky jsou vhodné pro přípravu salátů nebo jako přílohy, ale lze je využít i k přípravě kaší a těst. Opět záleží na varném typu.
V této sérii si můžete přečíst
- Věděli jste, že jsou v kečupu antioxidanty?
- Na co se zaměřit při výběru kečupu?
- Jak se od sebe liší kečupy balené ve skle a v plastu?
- Stručně z historie kečupu
- Jahody aneb jak si je vybírat?
- Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
- Odhalte tajemství rajčat
- Ideální podmínky pro domácí pěstování
- Jak rajčata správně skladovat
- Rajčata vypěstovaná doma vs. z pěstírny
- Jablka a jejich přínos pro náš organismus
- Jablka – česká, nebo ze zahraničí?
- Kupujete jablka? Vybírejte s rozvahou
- Ovoce a zelenina – preferujte sezónní a lokální
- V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
- V červnu roste spousta dobré zeleniny
- Přemýšlíte, jak využít kysané zelí? Inspirujte se!
- Jak se stane z krouhaného hlávkového zelí oblíbené kysané?
- Co byste rozhodně neměli najít v kysaném zelí?
- Rychlá a levná potravina konzumovaná po staletí?
- Brambory – prosté, výživné a maximálně využitelné
- Kupujete brambory? Buďte obezřetní!
- Džem nebo marmeláda? Kolik musí obsahovat ovoce?
- Při výběru jablek zohledňujte konzumní zralost
- Což takhle dát si špenát?
- Co zohlednit při výběru mraženého špenátu?
- Rajčata – oblíbená zelenina s antioxidačními účinky
- Proč tolik milujeme rajčata?
- Baví vás pěstování rajčat? A tušíte, jak na to?
- Jak si doma usušit nebo zamrazit rajčata?
- Rajčata bez chuti – na vině není umělé dozrávání
- Jaká rajčata rozhodně nekupovat?
- Začíná sezóna moštů! Co přesně je mošt?
- Jak se mošty vyrábí?
- Je libo mošt z ovoce, nebo z koncentrátu?
- Na co si dát pozor při výběru a skladování moštu?
- Pojďme grilovat zeleninu. Jak na to?
- Brambory – dietní potravina, která zasytí
- Naše bramborářství je mezi nejšetrnějšími v Evropě
- Proč jíst brambory aneb Co všechno z nich získáme
- Jak doma skladovat brambory?
- Jaké brambory do salátu, kaše, nebo coby přílohu?
- Sezóna našeho ovoce a zeleniny se blíží! Přinášíme návod na nákup těch nejkvalitnějších kousků
- Letní teploty nabírají na síle. Dopřejte si kvalitní sezónní ovoce!
- Typická letní zelenina? Rajčata a papriky!
- Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať