Pečivo, jedna ze základen výživové pyramidy

Pečivo, jedna ze základen výživové pyramidy

29. 04. 2020

Vzpomenete si na den, kdy jste si nedali křupavý rohlík, housku, bagetku či jiný výrobek běžného pečiva? Nejspíše byste se museli hodně zamyslet. Statistika totiž říká, že průměrný Čech zkonzumuje ročně v průměru 51,3 kg pšeničného pečiva, tj. kilogram týdně. V obchodech najdete širokou nabídku pečiva, které se vyrábí hlavně z pšeničné mouky, ale i z jiných obilovin.

Cereálie neboli obiloviny představují pro většinu lidské populace důležitou složku potravy. Klasické běžné pečivo se vyrábí především z pšeničné a částečně žitné mouky. Ke zpestření nabídky sortimentu se stále častěji používá i přídavek mouky ječné, grahamové, špaldové, pohankové či kukuřičné. Pečivo je pro lidskou výživu významným zdrojem energie, a to díky obsahu bílkovin a sacharidů. Některé druhy běžného pečiva přináší našemu organismu navíc zdravotní benefity. Vysoký podíl vlákniny, řady vitaminů a také antioxidačních a minerálních látek mají hlavně celozrnné výrobky. Konzumace vícezrnného pečiva zase pomáhá k lepšímu trávení. Navíc semínka luštěnin a olejnin zpestřují jeho chuť. 

Neochuzujte se o bílkovinný lepek

Výrobky z obilovin (cereálie) jsou již několik tisíc let základem lidské stravy. V posledních letech však probíhaly v některých médiích negativní kampaně proti jejich spotřebě, kvůli bílkovině v nich obsažené – lepku. Podle vyjádření výživových odborníků mohou pečivo bez obav konzumovat všichni jedinci, kteří netrpí nesnášenlivostí lepku, celiakií. Toto velmi závažné celoživotní autoimunitní onemocnění se týká zhruba jen 1 % naší populace. Proto není potřeba, aby se lidé bez této diagnózy báli a pečivu se vyhýbali. Vyloučení pšenice a dalších obilovin ze stravy totiž může zdravé jedince ochudit o řadu prospěšných látek.