Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?

Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?

29. 04. 2020

Když je pečivo tmavé, je přece celozrnné, nebo ne? Tohle je bohužel velmi častý omyl. Barva pečiva leckdy bývá velmi matoucí. Je tedy možné pouhým okem zjistit, z jaké mouky byly rohlíky nebo třeba housky a kaiserky vyrobeny? Napovíme, co byste měli sledovat, abyste byli moudřejší.

Když kupujete pečivo, zaměřte se na jeho popisky. Naučte se rozlišovat jeho druhy. Celozrnné pečivo má obvykle tmavší střídu (vnitřek pečiva) a menší objem v porovnání s vícezrnným. Markantní rozdíl je ovšem neviditelný, a to výživové hledisko. 

„Klasické tmavé pečivo z vymletých mouk nemá intenzivně tmavou barvu s odstíny do hnědé, ale jen mírně našedivělou střídu. V případě, že obsahuje větší podíl žita, může mít nádech do zelenošedé,“ vysvětluje Ing. Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR. 

„Uměle přibarvené pečivo mívá tmavší barvu od praženého žita nebo ječného sladu. Tyto přibarvující přísady jsou také přírodního původu a potravinářsky naprosto nezávadné. Nicméně pečivo jimi přibarvené nemusí mít nutriční výhody pečiva z vysokovymletých mouk,“ popisuje výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.