Topinka s hovězím steakem a žampiony
Topinka, to je jedno z klasických chlebových jídel. Ale ne vždy musí být jen s česnekem a pikantní pomazánkou. Připravili jsme recept, kde se na křupavé topince potkávají listy čerstvého špenátu, žampiony restované na cibulce a chuť luxusu tomuto jinak obyčejnému jídlu dodává na tenké plátky nakrájený hovězí steak.
Ingredience
- 4 silnější plátky chleba
- 200 g hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti
- Špetka drceného kmínu
- Čerstvý tymián
- 1 cibule
- 400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květová špička)
- Olej
- Sůl, pepř
- 3 stroužky česneku
- 20 g másla + máslo na potření topinky
- Čerstvý špenát
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
30 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Oloupanou cibuli na měsíčky.
- 2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte žampiony a dál restujte.
- 3. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. Až budou žampiony hotové, odstavte a dochuťte lístky čerstvého tymiánu.
- 4. Na jiné pánvi připravíte steak. Maso nechte odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřete olejem.
- 5. Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu.
- 6. Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku. Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem.
- 7. Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium, nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě.
- 8. Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete.
- 9. Topinku potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte. Poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.