Topinka s hovězím steakem a žampiony

Topinka, to je jedno z klasických chlebových jídel. Ale ne vždy musí být jen s česnekem a pikantní pomazánkou. Připravili jsme recept, kde se na křupavé topince potkávají listy čerstvého špenátu, žampiony restované na cibulce a chuť luxusu tomuto jinak obyčejnému jídlu dodává na tenké plátky nakrájený hovězí steak.

Ingredience

  • 4 silnější plátky chleba
  • 200 g hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti
  • Špetka drceného kmínu
  • Čerstvý tymián
  • 1 cibule
  • 400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květová špička)
  • Olej
  • Sůl, pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 20 g másla + máslo na potření topinky
  • Čerstvý špenát
Obtížnost:
Čas přípravy: 30 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Oloupanou cibuli na měsíčky.
  • 2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte žampiony a dál restujte.
  • 3. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. Až budou žampiony hotové, odstavte a dochuťte lístky čerstvého tymiánu.
  • 4. Na jiné pánvi připravíte steak. Maso nechte odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřete olejem.
  • 5. Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu.
  • 6. Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku. Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem.
  • 7. Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium, nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě.
  • 8. Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete.
  • 9. Topinku potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte. Poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.