Špenátový koláč

Máme pro vás další ze série snadných receptů, které se hodí jak ke svačině, tak k večeři. Špenátový koláč navíc můžete podávat ve studené i teplé variantě. Sami si vyberte, jak vám chutná nejvíce.

Ingredience

Ingredience na těsto

  • 330 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 6 g soli
  • 1 vejce
  • 60 ml studené vody

Ingredience na náplň

  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany 33%
  • 6 vajec
  • sůl a pepř
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 70 g sýru Gran Moravia
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte hladké těsto. To uložte na půl hodiny do lednice.
  • 2. Předehřejte si troubu na 170°C a properte špenát. Špenát spařte vroucí vodou a poté ho nechte okapat.
  • 3. Pokud je to potřeba, špenát lehce pokrájejte. Sýr nastrouhejte najemno.
  • 4. V míse vyšlehejte vejce, přidejte smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř.
  • 5. Vyndejte z lednice těsto, vyválejte ho a vyložte jím koláčovou formu.
  • 6. Na těsto poklaďte špenát a vše přelijte smetanovou směsí.
  • 7. Vložte koláč do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dozlatova.