Špenátový koláč
Máme pro vás další ze série snadných receptů, které se hodí jak ke svačině, tak k večeři. Špenátový koláč navíc můžete podávat ve studené i teplé variantě. Sami si vyberte, jak vám chutná nejvíce.
Ingredience
Ingredience na těsto
- 330 g hladké mouky
- 170 g másla
- 6 g soli
- 1 vejce
- 60 ml studené vody
Ingredience na náplň
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany 33%
- 6 vajec
- sůl a pepř
- 250 g čerstvého špenátu
- 70 g sýru Gran Moravia
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
60 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte hladké těsto. To uložte na půl hodiny do lednice.
- 2. Předehřejte si troubu na 170°C a properte špenát. Špenát spařte vroucí vodou a poté ho nechte okapat.
- 3. Pokud je to potřeba, špenát lehce pokrájejte. Sýr nastrouhejte najemno.
- 4. V míse vyšlehejte vejce, přidejte smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř.
- 5. Vyndejte z lednice těsto, vyválejte ho a vyložte jím koláčovou formu.
- 6. Na těsto poklaďte špenát a vše přelijte smetanovou směsí.
- 7. Vložte koláč do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dozlatova.