Bramboračka
Vydatná polévka je přesně to, co v podzimním sychravém počasí spolehlivě zahřeje. Mezi takové patří pořádná bramboračka plná kořenové zeleniny a hub, které jí společně s česnekem, kmínem a majoránkou dodají pořádné grády. Nezapomínejte, že s výběrem surovin mohou pomoci také značky kvality potravin, které může mít dokonce i zelenina. Jedná se např. o Regionální potravinu, Klasu nebo BIO. Když budete vařit z těch nejkvalitnějších výrobků, o to více bude váš pokrm výživnější a jeho chuť intenzivnější, což jistě od polévky očekáváte.
Ingredience
Ingredience
- 1 cibule
- 4 ks brambor
- 100 g mrkve
- 50 g petržele
- 50 g celeru
- 50 g másla
- 100 g květáku
- 20 g čerstvých hub
- 50 g sušených hub
- 3 stroužky česneku
- 1000 ml zeleninového vývaru
- drcený kmín, sůl, pepř, majoránka, hladká mouka
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
90 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky spolu s květákem nakrájeným nadrobno orestujeme do zlatova na másle.
- 2. Poté přidáme houby a cibuli a restujeme dalších 10 minut. Na konec přihodíme rozmačkaný česnek, sušené houby a drcený kmín. Celý základ zaprášíme 1 lžící hladké mouky a orestujeme.
- 3. Základ zalijeme vývarem a zavaříme. Poté přidáme brambory nakrájené na kostičky.
- 4. Ochutnáme polévku a popřípadě trošku dosolíme, aby se brambory vařily v ochucené tekutině.
- 5. Počkáme, až brambory změknou, a polévku dochutíme solí, pepřem a sušenou majoránkou.
- 6. Při podávání můžeme použít čerstvou majoránku na ozdobu.