Pečte z kvalitních českých surovin: jogurt

Pečte z kvalitních českých surovin: jogurt

Pokud máte rádi odlehčenější recepty, můžete v dezertech, jako je štrůdl či vánoční štola, smetanu nahradit jogurtem.

Jogurty představují výborný zdroj vysoce biologicky využitelných bílkovin, vápníku, fosforu, ale také vitaminů, zejména ze skupiny B, a významných stopových prvků. Pro výživu je důležitý i nižší obsah laktozy, která byla již částečně bakteriemi rozložena na kyselinu mléčnou. Ta v intestinálním traktu působí konzervačně a pozitivně upravuje střevní mikroflóru. Na etiketě jogurtu si všímejte především množství tuku, které by ideálně u polotučné varianty mělo být mezi 2-3%. O ovocných variant si hlídejte množství sacharidů, ideálně do 10g na 100g výrobku. Jestliže se jogurt nazývá „jahodový“ nebo „jahoda“, musí opravdu obsahovat jahody, to už neplatí u označení „s jahodovou příchutí“.