Pečte z kvalitních českých surovin: jablka

Pečte z kvalitních českých surovin: jablka

Na vánoční tabuli patří i štrůdl, který si zaslouží pečlivě vybraná jablka.

Jablek jsme u nás vždy měli dostatek, a tak mohou být pro někoho docela všední. Ale nepodceňujme je, mají poměrně málo kalorií a naopak obsahují mnoho cenných výživných látek a vitaminů. Nejbohatším zdrojem těchto látek je slupka, proto bychom měli jíst jablka pokud možno neloupaná. Kvalitní zdravá jablka voní, nejsou potlučená a mají pevnou slupku beze skvrn a měkkých míst. V obchodě musí vždy být na obalu uvedena země původu ovoce a dobří obchodníci uvádějí i jméno konkrétního pěstitele. Mějte na paměti, že každá odrůda je chuťově nejlepší jen po určité období v roce. Takové období se nazývá konzumní zralost. Měli byste tedy preferovat odrůdy, které jsou v daný moment v optimální zralosti.