10 nejběžnějších potravin na pranýři: kmín kořenný

10 nejběžnějších potravin na pranýři: kmín kořenný

Odrůd kmínu existuje hned několik. Na našich polích roste tradiční český dvouletý kmín kořenný, který má nezaměnitelnou chuť a vůni, danou vysokým obsahem silic. Málokdo z nás si jej představí jako dvouletou rostlinu z čeledi miříkovitých, která ve druhém roce kvete bílými kvítky a dorůstá až 100 cm. Plody této byliny, rostoucí planě na lukách, mezích a pastvinách po celé Evropě, ale také v severní Africe a přední Asii, mají hnědou barvu a po rozdrcení vydávají silnou kořeněnou vůni.

Česká republika má vhodné specifické podmínky pro pěstování kmínu, dané půdní skladbou a přírodními podmínkami s návazností na tradice, neboť dlouhodobá zkušenost v pěstování kmínu je zde nenahraditelná. Z těchto důvodů sdružení Český kmín, které bylo pěstovateli, zpracovateli a obchodníky s kmínem založeno 21. 2. 1996 na Mendlově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně, podalo v roce 2004 žádost o označení původu Český kmín v rámci EU. Po čtyřletém úsilí se podařilo tuto žádost obhájit. Od roku 2008 je tak komodita Český kmín držitelem chráněného označení původu v rámci EU. Zavedením neopadavých odrůd kmínu se navíc naše země stala v tomto koření ze země dovozní zemí vývozní. Tyto vývozy jsou v některých letech velmi výrazné.